top of page
Foto van schrijverGracia Mettendaf

Een Kast Vol Cultuur: Vijf jaar later.

Reicia M. Kledingverhuur is opgericht door mij, Gracia Mettendaf, ik heb het bedrijf vernoemd naar een combinatie van mijn eigen naam en dat van mijn moeder Reina. Het bedrijf specialiseert zich in de verhuur van traditionele (Surinaamse) kleding en biedt een betaalbare manier om er fantastisch uit te zien voor speciale gelegenheden.




Hoe het begon

Kleding is altijd een passie van mij geweest. Het gaat om de verhalen die elk kledingstuk vertelt en het gevoel dat het opwekt met hun rijke geschiedenis en culturele betekenis.


Maar het was tijdens het opruimen van mijn kast, dat het idee voor mijn verhuurbedrijf echt vorm kreeg. Ik vond stapels prachtige Surinaamse traditionele kleding – Koto’s en Kimona’s – die ik nooit of maar één keer had gedragen. Het voelde zonde dat ze gewoon in mijn kast hingen, ik wist dat er meer mensen zoals ik waren die met hetzelfde probleem zaten. We dragen deze bijzondere kleding vaak maar één keer, terwijl ze daarna stof verzamelen.


Huren is het nieuwe normaal

Wat als we deze kleding konden huren, in plaats van telkens nieuwe te kopen? Dat besef werd de basis van mijn bedrijf: het verhuren van traditionele kleding, zodat je er stijlvol uitziet zonder de verplichting om alles te kopen. En net als deelauto's en fietsen, geloof ik dat huren het nieuwe normaal wordt – zelfs voor kleding. Daarnaast gaat het mij niet alleen om het verhuren van kleding, maar ook om het creëren van verbinding—tussen mensen, tussen culturen, en tussen generaties. Ik geloof dat alle culturen, ongeacht hun oorsprong, een gemeenschappelijk doel hebben: mensen met elkaar te verbinden. Mijn bedrijf is daarom gewijd aan het toegankelijk maken van deze prachtige culturele kleding voor iedereen!


Een verbindende reis

Jarenlang ben ik mezelf een beetje kwijtgeraakt. Ik voelde vaak dat ik nergens echt voor stond, dat ik niet leefde maar alleen aan het overleven was. Dit gevoel veranderde toen ik mijn bedrijf startte. Het gaf me een doel, iets om voor te werken, iets om in te geloven. Ik vond opnieuw de connectie met mezelf door een bedrijf te bouwen dat niet alleen mijn passie weerspiegelt, maar ook een oplossing biedt voor een probleem dat ik zelf ervoer. Verbonden zijn!


Het ondernemen is niet makkelijker geworden hierdoor. Als alleenstaande moeder was het soms zwaar om alles draaiende te houden, vooral in een wereld waar veel mensen niet in mijn idee geloofden. Er waren momenten dat ik twijfelde en bijna wilde opgeven.

Maar ik wist dat ik door moest gaan, voor mezelf en mijn kinderen. Ik wil hun laten zien hoe belangrijk het is om iets te doen waar je in gelooft en de beste vriend(in) wordt van jezelf, zelfs als het moeilijk is. Het ondernemerschap geeft me niet alleen de mogelijkheid om voor ons te zorgen, maar ook om hen te leren zichzelf te ontdekken, te begrijpen waar ze voor staan en vroeg in hun leven richting te vinden.


"Het enige echte falen in het leven is niet trouw te zijn aan de beste versie van jezelf" Boeddha

De toekomst

De weg hiernaartoe was vol uitdagingen, maar ik voel me sterker dan ooit! Nu, bijna vijf jaar later, kijk ik met trots terug. Ik ben vastberaden om verder te groeien en aan de top te komen! Geduld en doorzettingsvermogen zijn mijn grootste lessen geweest.

En ik wil al mijn klanten bedanken voor hun vertrouwen en steun. Mede dankzij jullie blijf ik mijn droom waarmaken.


Dit bedrijf is mijn manier om te leven, niet te overleven, en ik wil met mijn kledingverhuur bijdragen aan een wereld waarin iedereen zich vrij voelt om zichzelf te zijn.


23 weergaven2 opmerkingen

2 Comments


Guest
Sep 25

Wat een inspirerende verhaal Gracia! Ondernemen vraagt idd moed, maar jij hebt alles in je om te slagen. Heel veel succes en ik kan niet wachten om je op tv te zien met de prachtige Surinaamse traditionele kleding.


Gr. Melissa

Like

Guest
Sep 25

Veel succes Gracia, bedankt voor je inspirerende verhaal. Je bent een echte rolmodel voor anderen.

Groetjes Chiquita

Like
bottom of page